• Demo

Onderzoek alles...

op maandag, 31 augustus 2015.

Onderzoek alles en behoud het goede... Een opdracht die wij als 7Life netwerk met beide handen aanpakken. Wij genieten van groei, geloven in leren en investeren in ontwikkeling. Dat betekent ook een kritische blik richting onszelf, een regelmatig evalueren als netwerk. Op 1 januari 2015 is onze 7Life Communicatie Scan gelanceerd, gepresenteerd aan de markt. Dat lijkt nog maar kort geleden, maar er is al zoveel gebeurd sinds die tijd dat we nu al stappen kunnen nemen. Stappen richting onderzoek, bijvoorbeeld. Want wetenschap en de praktijk mogen bij 7Life hand in hand gaan. 

In dat kader is recentelijk interessant nieuws gepubliceerd. Op de website nos.nl - niet de eerste de beste op nieuws-gebied - is een artikel met een uitdagende titel verschenen: "Psychologische studies vallen door de mand". 270 Vooraanstaande wetenschappers, waaronder 45 Nederlandse, hebben een groot aantal bekende studies opnieuw gedaan. En wat bleek? De resultaten van deze herhalingen kwamen in een verontrustend aantal gevallen niet overeen met de originele onderzoeken. Waarmee de conclusies en inzichten die voort zijn gekomen uit die onderzoeken ook twijfelachtig worden. Slechts 36% van alle onderzoeken kon gevalideerd worden. Het vermoeden is zelfs, dat van de hele psychologische literatuur 80% niet klopt...

Schokkend nieuws, als je waarde toekent aan onderzoek. En dat doen wij, binnen ons netwerk. Des te schokkender, omdat ons vakgebied - bedrijfskunde, organisatiekunde, communicatie, veranderkunde - lijkt op dat van de psychologie. Het is en blijft mensen-werk, waar wij mee bezig zijn. 

Moeten wij dan stoppen met ons onderzoek, het valideren van onze modellen en het investeren in wetenschap? Zeker niet! We mogen echter wel voorzichtig blijven ten aanzien van WAT wij meten & weten. Welke conclusies kunnen we verbinden, welke uitspraken kunnen wij met enige zekerheid doen? Wat is "goed - beter - best", als wij kijken naar onze dienstverlening en onze producten? Wat is de toegevoegde waarde van wat wij te bieden hebben als netwerk, als professionals?

Ik denk dat wij, als professionals die oplossingen willen bieden maar ook nieuwsgierig en onderzoekend willen blijven, ons kunnen scharen achter de uitspraak die ook door onze 270 onderzoekers werd gedaan, verwoord door Brian Nosek in The Guardian:"We moeten ervan doordrongen zijn dat geen enkel onderzoek het laatste woord oplevert. Wetenschap is een proces van onzekerheidsreductie."

Dus daar gaan we voor. Niet het laatste woord, maar zeker en vast wel een solide verhaal dat nieuwe inzichten biedt. Nieuwe inzichten, de zeker zullen leiden tot een volgende stap en een ander perspectief. Graag zelfs. We zijn immers geboren om te leren. Lang leve de wetenschap!

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast