Gevoelig voor Blue Monday?

Blue Monday is in het leven geroepen als 'meest deprimerende dag' van het jaar. Een Zorger-stijl kan hier gevoelig voor zijn. Zo heeft de Zorger-stijl als alarmgedrag in het verste stadium ‘het leven ervaren als zinloos en waardeloos’. Hoe herken je alarmgedrag bij een Zorger-stijl en hoe voorkom je het?

Alarmgedrag: drie niveaus

Alarmgedrag bij verschillende communicatie-stijlen heeft in totaal drie niveaus. Het beste is om alarmgedrag in het eerste niveau al te herkennen. Bij een Zorger-stijl is dit iets sneller te herkennen. Zo hoor je al snel negatieve uitspraken bij de Zorger-stijl voorbij komen zoals het fitten op het uiterlijk of eigen kwaliteiten neerhalen. Iedereen heeft weleens zo’n dag, maar als je dit herkent bij een Zorger-stijl (een ander of jezelf) met regelmaat is het noodzaak om hier wat mee te doen.

De signalen

Zodra je de signalen opvangt, is het belangrijk om te geven waar behoefte aan is. Vaak is alarmgedrag het teken van het tekort komen van een of meerdere essentiële behoeftes. Bij een Zorger-stijl vervul je dit door te kijken naar de behoefte van ‘veiligheid’. Mag de Zorger-stijl bijvoorbeeld fouten maken? Is er ruimte om jezelf te kunnen zijn? Dat je geaccepteerd wordt zoals je bent, niet om de dingen die je doet? Dit soort voorwaarden zijn uiterst belangrijk voor een Zorger-stijl om alarmgedrag te voorkomen. 

Ben je benieuwd naar het thema alarmgedrag bij de stijlen en wil je hier meer over leren? Bekijk dan de kalender voor de verschillende data van de accreditaties. 

Naast de uitleg van het alarmgedrag, hebben we ook tips voor de Zorger-stijl om de dag goed door te komen. Dat lees je hier.

© 2019 7Life